Bewerkte Russische overheid Wikipediapagina over MH17?

Op de Russische versie van Wikipedia is een politieke oorlog uitgebroken over MH17, de vlucht van Malaysia Airlines, die deze week crashte in het oosten van Oekraïne. Een lid van de Russische overheid zou de Wikipediapagina over MH17 vrij partijdig geredigeerd hebben. Dat schrijft de Britse krant The Telegraph.

Op een Twitterbot die de verschillende aanpassingen op Wikipedia door IP-adressen van de Russische overheid monitort, kon vastgesteld worden dat een pagina over de crash van vlucht MH17 verschillende keren was aangepast.

Dat zou gebeurd zijn via het IP-adres van een werknemer van de All-Russia State Television and Radio Broadcasting Company (VGTRK), een Russische staatsomroep. Op de pagina van vlucht MH17 werd schuldvraag vrij partijdig geredigeerd en gesteld dat "soldaten van het Oekraïense regeringsleger het vliegtuig hadden neergeschoten".

Over die schuldvraag is sinds de crash een ware propaganda-oorlog uitgebroken tussen Oekraïne en Rusland. Rusland stelt dat Oekraïne verantwoordelijk is voor de ramp, Oekraïne zelf wijst met een beschuldigde vinger naar de pro-Russische rebellen in het oosten van het land, die vlucht MH17 met BUK-afweergeschut zouden hebben neergehaald. 

Hoewel niemand met 100 procent zekerheid kan zeggen wie verantwoordelijk is voor de vliegtuigramp, worden dus volop beschuldigingen geuit, waarvan de draagwijdte nu ook tot op Wikipedia reikt.

Bij de crash van vlucht MH17 kwamen 298 mensen om het leven, onder hen 193 Nederlanders en zes Belgen. Het toestel was in Schiphol opgestegen en was op weg naar Kuala Lumpur.

Meest gelezen