"Moeite om het woord Gazacaust niet te gebruiken"

120 Vlaamse artsen hebben een oproep gedaan aan de Belgische politici om sancties uit te vaardigen tegen Israël. Dat schrijft de krant De Standaard. De artsen zeggen dat het land zich schuldig maakt aan oorlogsmisdaden in de Gazastrook. "Ik heb moeite moeten doen om het woord Gazacaust niet te gebruiken", stelt viroloog Marc Van Ranst, die de oproep ook heeft ondertekend.

"We doen deze oproep omdat de politiek eigenlijk heel weinig doet", reageerde Marc Van Ranst in "De ochtend" op Radio 1. "We vragen dan ook aan de politici om de druk op Israël op te voeren. Het gaat om misdaden tegen de mensheid, misdaden tegen 1,8 miljoen Palestijnen die gevangen zitten in de Gazastrook.

"Je kan niet verwachten dat als je ziekenhuizen, scholen en huizen bombardeert en mensen vermoordt en verminkt, de rest van de wereld je een tof volk en land blijft vinden", gaat Van Ranst voort. "Het historisch krediet van Israël is opgebruikt en dat blijkt ook uit het aantal artsen dat onze oproep heeft ondertekend."

"Het gaat om een slachting, een strafexpeditie"

De Wereldgezondheidsorganisatie pleit intussen voor een humanitaire corridor in Gaza, om de gewonden te evacueren en geneesmiddelen binnen te brengen.

"Wat de mensen in de Gazastrook eigenlijk nodig hebben is politieke druk om de bezetting van de Gazastrook op te heffen", stelt Van Ranst. "Er zijn sancties tegen Rusland en het Apartheidsregime in Zuid-Afrika gekomen, die zijn nu ook nodig tegen Israël."

"Wanneer langs de ene kant van een conflict meer dan 95 procent van de slachtoffers valt dan is het geen oorlogsoperatie meer maar dan gaat het om een slachting, een strafexpeditie", besluit Van Ranst. Daarom ondertekende de arts ook de oproep. "Het zou verkeerd zijn om nu de andere kant op te kijken".

Gisteren vielen bij de beschieting van een VN-school door het Israëlische leger nog 15 doden. Er zouden ook 150 gewonden gevallen zijn. De school werd door de Verenigde Naties ingericht om Palestijnse vluchtelingen op te vangen.

Het Israëlisch leger zou daarna ook nog een ziekenhuis nabij de school onder vuur hebben genomen. In Gaza zijn nu al 800 Palestijnen gedood, 33 Israëliërs zijn gesneuveld.

Meest gelezen