Hulpverleners Rode Halve Maan komen om in Gaza

In de Gazastrook zijn gisteren twee medewerkers van de Rode Halve Maan - de zusterorganisatie van het Rode Kruis - omgekomen. Hun ziekenwagens zouden onder vuur genomen zijn toen ze gewonden probeerden te evacueren. Volgens het Israëlische leger zouden de milities van Hamas geregeld ziekenwagens gebruiken bij hun aanvalsoperaties.
AP2014

Hulporganisaties reageren geschokt op de dood van de twee medewerkers van de Rode Halve Maan. "Als het Israëlische leger ziekenwagens van de Rode Halve Maan beschiet dan is dat een schending van het internationaal humanitair recht", reageert Axel Vande Veegaete van het Rode Kruis Vlaanderen.

"Het internationaal humanitair recht zegt immers dat alle medisch personeel dat hulp biedt aan slachtoffers van conflicten moeten beschermd zijn", gaat Vande Veegaete voort. "Daarvoor dient ook het beschermde embleem van het Rode Kruis of de Rode Halve Maan. Voor men een ambulance onder vuur neemt moet men zeker zijn dat er misbruik van gemaakt wordt."  

Sinds het begin van het Israëlische offensief in de Gazastrook zijn al meer dan 1000 Palestijnen, vooral burgers, om het leven gekomen, zo melden lokale hulpdiensten. Aan Israëlische kant vielen 38 slachtoffers.

Meest gelezen