Pro-Palestijnse betoging in Brussel loopt uit de hand

Een pro-Palestijnse betoging in Brussel is vanmiddag twee keer uit de hand gelopen. Enkele jongeren zochten de confrontatie met de politie, gooiden met stenen en staken dingen in brand. De politie hield 22 mensen administratief aan en deed ook vier gerechtelijke aanhoudingen. Eerder op de dag hebben enkele honderden sympathisanten van Israël betoogd aan de Israëlische ambassade.

Zowat 5.000 mensen wilden vanmiddag hun steun betuigen aan de Palestijnse bevolking in de Gazastrook. De betoging werd gesteund door een vijftigtal organisaties, waaronder de twee grote vakbonden ACV en ABVV, en ging om 14 uur van start aan het Noordstation in Brussel.

De betogers eisten een fundamentele oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. "Dit is een in de eerste plaats een humanitaire crisis en een schandalige schending van het internationaal recht", zegt Lieve Franssen van de organisatie van de betoging. "Ten tweede moet men eindelijk eens stoppen met de bezetting van Palestijns gebied, wat natuurlijk de oorzaak is van al die herrie", vindt Franssen. "Wanneer de bezetting opgelost zou worden, wanneer er echt een tweestatenoplossing uit de bus zou komen, dan is het natuurlijk meteen gedaan, maar blijkbaar is Israël niet bereid daarop in te gaan."

Een uur na de start liep de betoging een eerste keer uit de hand. Vanuit de zijstraten kwamen enkele gemaskerde jongeren die, samen met een groepje jongeren dat vooraan liep, stenen begonnen te gooien en op auto's sprongen. "Ook op die van ons", zegt VRT-radiojournalist Jeroen Reygaert. De politie rukte massaal uit en hield de betoging een tijdje tegen. Een tiental jongeren werd opgepakt.

Nicolas Maeterlinck

De politie bleef nadien massaal aanwezig, ook met een helikopter. Het leek erop dat de rest van de betoging vrij rustig zou verlopen, maar tegen het einde werd het weer onrustig. In de buurt van de Europese wijk werden vensters ingegooid, een Amerikaanse vlag in brand gestoken en veiligheidscamera's afgerukt. De politie sloot de zijstraten af.

Rond 17 uur liep de betoging op z'n einde. Er werden nog speeches gehouden en de betogers riepen slogans als "Israël moordenaars" en "boycot Israël".

"Wet op antisemitisme laten gelden"

Eerder op de dag hebben zo'n vijfhonderd sympathisanten van Israël betoogd aan de Israëlische ambassade in Ukkel. Zij protesteerden vooral tegen een groeiend antisemitisme in ons land, als gevolg van het conflict in Gaza.

"Als je in de straten van Antwerpen en Brussel kreten hoort als "Dood aan de joden" en daar wat makjes tegen gereageerd wordt dat het maar het werk is van een aantal extremisten, dan gaat dit te ver. Want het is er toch maar altijd", klaagt de Antwerpse schepen Claude Marinower (Open VLD), zelf van joodse afkomst, die mee kwam betogen.

De betogers vinden dat België dringend de wet op het racisme en antisemitisme moet laten gelden.

Meest gelezen