"Bouwmeesterschap moet behouden blijven"

Het bouwmeesterschap afschaffen is een verlies voor Vlaanderen. Dat heeft oud-CD&V-minister Wivina Demeester gezegd in het Radio 1-programma "De ochtend". De politica stond eind jaren 80 mee aan de wieg van het Vlaams Bouwmeesterschap. Sindsdien houdt de Vlaamse bouwmeester zich bezig met het architectuurbeleid op lange termijn.

"Ik ben ervan overtuigd dat het bouwmeesterschap behouden moet blijven", maakte Demeester zich hard. "De Vlaamse architectuur is internationaal op de kaart gezet, goed geworden door die 25 jaar lange werking van het onafhankelijke bouwmeesterschap", motiveerde ze strijdbaar.

College

De nieuwe Vlaamse regering gaat de bouwmeester nu vervangen door een college van vijf experts. En dat vindt Demeester geen goed idee, want "de Vlaamse bouwmeesters hebben altijd al met een team gewerkt, dus zij bepalen niet alles alleen", betoogde Demeester.

"Bovendien is het belangrijk dat de bouwmeester een mandaat krijgt van 5 jaar. Daardoor kan je een duidelijk accent krijgen." Demeester zal nu proberen de Vlaamse regeringsleden proberen te overtuigen dat er een vierde bouwmeester moet komen die ook zijn eigen accenten kan leggen. 

Meest gelezen