"Enorme brand in olieopslagplaats niet meer onder controle"

Libië heeft om internationale hulp gevraagd nadat een grote olieopslagplaats vuur heeft gevat. De brand ontstond tijdens vuurgevechten om de luchthaven van Tripoli. Een woordvoerder van de nationale Libische oliemaatschappij gaf vanavond toe dat "de brand niet meer gecontroleerd kan worden" wegens de gevechten in de buurt. Een ramp dreigt.

In de oliehaven van Brega bij Tripoli staan twee reusachtige reservoirs met brandstof in brand.

"De brandweer heeft haar pogingen om het vuur onder controle te krijgen moeten opgeven. Ze heeft de plaats definitief moeten verlaten", zei Mohammed al-Hrari. Hij riep de internationale gemeenschap te hulp, en zei dat onder meer Griekenland en Italië bereid zijn hulp te bieden. Zij willen blusvliegtuigen sturen, op voorwaarde dat de rivaliserende milities de wapens doen zwijgen. Dat ziet er voorlopig niet naar uit: "We hebben proberen contact met hen op te nemen, maar zonder resultaat."

De Libische interim-regering schrijft op haar website dat ze een "humanitaire en ecologische ramp" vreest.  De bevolking in een straal van 3 tot 5 kilometer wordt gevraagd zich uit de voeten te maken omdat men ontploffingsgevaar vreest. Een explosie in een brandende opslagtank zou namelijk een kettingreactie kunnen veroorzaken bij de omliggende opslagplaatsen.

Strijd om luchthaven

De brand ontstond toen een raket insloeg op een opslagplaats met 6,6 miljoen liter brandstof, de grootste opslagplaats van de oliestaat Libië. De raket werd afgeschoten in de strijd om de luchthaven van Tripoli.

Rivaliserende islamitische milities voeren al twee weken strijd om de strategische plaats. Daarbij zouden al zeker 97 doden gevallen zijn en 400 gewonden. Ook elders in het land laait het geweld op. Zo vallen er de laatste weken tientallen doden bij hevige gevechten in Benghazi, in het oosten van het land. 

Daarmee zijn dit de dodelijkste weken sinds 2011, toen het regime van dictator Muammar Kaddafi ten val werd gebracht. Sindsdien kent het land geen centraal gezag meer. Allerlei strijdgroepen die zich eerst tegen Khadaffi keerden, beheersen nu delen van Libië. 

Door de onveilige situatie hebben de Verenigde Naties hun personeel uit Libië teruggetrokken en de VS heeft zijn diplomatiek personeel ook uit Tripoli geëvacueerd.