"Meer dan 2.500 reddingswerkers op Ground Zero hebben kanker"

Bij meer dan 2.500 reddingswerkers die in de nasleep van 9/11 op Ground Zero hebben gewerkt, is intussen kanker vastgesteld. Dat bericht de Amerikaanse krant The New York Post. Oorzaak is de giftige wolk van stof en puin die na de ramp over de site hing.

Op 11 september 2001 werd het World Trade Center in New York neergehaald door de inslagen van twee passagiersvliegtuigen. De grootste terroristische aanslag op het grondgebied van de VS kostte het leven aan bijna 3.000 mensen. Nu 13 jaar later dragen ook veel reddingswerkers zware gevolgen.

Het World Trade Center Health Program monitort de gezondheid van zo'n 37.000 mensen die actief waren op de site in de nasleep van de ramp. Het gaat onder meer om agenten, reddingswerkers en stadsmedewerkers. Uit het laatste rapport van de organisatie, waarover The New York Post bericht, blijkt dat bij 1.665 onder hen intussen een vorm van kanker is vastgesteld.

"Ik wist die dag dat velen onder ons ziek zouden worden"

De tol loopt op tot 2.518 als de veler brandweerlui er worden bijgeteld. Die hebben hun eigen dienst voor medische bijstand. Uit studies blijkt dat de reddingswerkers op Ground Zero inderdaad in hoger aantal bepaalde kankers, zoals leukemie, prostaatkanker en schildklierkanker, ontwikkelen dan gemiddeld. Dat komt omdat de wolk van stof en puin kankerverwekkende stoffen bevatte. Het gaat onder meer om dioxines en polycyclische aromatische koolwaterstoffen, zo schrijft The Huffington Post.

Een van de slachtoffers, een 63-jarige kapitein van de New Yorkse brandweer, doet zijn verhaal in The New York Post. "Ik wist die dag dat velen onder ons ziek zouden worden", zegt hij. De man moest in 2008 met pensioen gaan omdat hij zijn werk niet meer aankon door longklachten. Hij ontwikkelde ook een niet meer te opereren pancreaskanker.

De brandweerman kreeg een schadevergoeding van 1,5 miljoen dollar (1,1 miljoen euro) van het VCF, het Victim Compensation Fund, dat na de aanslagen werd opgericht. In totaal heeft het fonds al 37,6 miljoen euro uitbetaald aan ziek geworden reddingswerkers of hun naaste familie. Dat gaat selchts om 115 dossiers, de rest wordt nog onderzocht of er moet nog een bedrag bepaald worden. Het totaalbedrag zal dus nog fors oplopen.