"Systematische controle smartphone na ongeval niet vanzelfsprekend"

Na elk ongeval met de auto standaard je gsm afgeven aan de politie, die controleert of je niet aan het bellen of sms'en was terwijl je aan het stuur zat. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) en Touring zien heil in deze nieuwe aanpak, die zopas werd gelanceerd in Groot-Brittannië. Maar de federale politie waarschuwt dat dit praktisch niet zo eenvoudig is.

Ook in België is het gebruik van smartphones in de auto een groot probleem. Uit een nieuwe enquête blijkt dat de helft van de bestuurders al eens een sms'je las achter het stuur, terwijl één op de drie er zelf een stuurde. Onderzoek leert nochtans dat dit het risico op een ongeval met liefst 23 keer doet toenemen, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Het BIVV start morgen met een grootschalige campagne om gsm-gebruik in de wagen te ontmoedigen. Bestuurders die hierop betrapt worden, krijgen een boete van 110 euro.

In een reactie op het bericht, laat de federale politie weten dat het uit praktisch oogpunt niet zo vanzelfsprekend is om systematisch smartphones te gaan controleren na een ongeval. Op dit moment mag de politie een gsm of smartphone van een automobilist enkel controleren in het kader van een gerechtelijk onderzoek, met toestemming van een magistraat. Maar zelfs dan kan er nog discussie zijn, als de automobilist beweert geen gsm te hebben, of claimt dat zijn passagier aan het bellen was.

Staatssecretaris voor Mobiliteit Catherine Fonck (CDH) vindt het een "interessant idee" maar verwijst dan weer naar het recht op privacy.

Meest gelezen