"Top gear"-presentator Jeremy Clarkson krijgt tik op de vingers

Nadat hij eerder opschudding heeft veroorzaakt met racistische opmerkingen over onder anderen Mexicanen en Indiërs, is "Top gear"-presentator Jeremy Clarkson opnieuw op de vingers getikt na ambigu taalgebruik in een speciale uitzending van het Britse autoprogramma in Myanmar.
Invision2012

In de bewuste aflevering kijken Jeremy Clarkson en co-presentator Richard Hammond naar een brug die ze eigenhandig over de rivier de Kwai hebben gebouwd en waar net een man van Aziatische origine over loopt. "Dit is een trots moment", merkt Clarkson op. "Maar er zit een slope op."

Enerzijds staat het Engelse woord slope voor een helling of een glooiing. Anderzijds betekent het in dagelijkse taalgebruik zoveel als een spleetoog.

Na de uitzending ontvingen de makers van "Top gear" tal van klachten over de opname. Producent Andy Wilman deed het incident af als "een lichtvoetig woordspelletje dat tegelijk naar de kwaliteit van de brug als naar de man erop verwees".

"Op het moment van de opname waren we ons er niet van bewust dat het woord slope door sommigen als beledigend wordt ervaren, nota bene in Australië en de VS. Als we dit hadden geweten, hadden we het woord nooit in deze context uitgezonden."

"BBC heeft de uitzendregels geschonden"

De Britse mediawaakhond Ofcom neemt hier evenwel geen genoegen mee en oordeelt nu dat de uitspraak van Clarkson wel degelijk racistisch geïnspireerd was. "Na een grondig onderzoek meent Ofcom dat de BBC de uitzendregels heeft geschonden door een beledigende en racistische term in het programma op te nemen die niet door de context wordt gerechtvaardigd", laat een woordvoerder weten.

"De uitspraak was vooraf in het scenario opgenomen. De BBC heeft zowel tijdens de opnames als bij de postproductie nagelaten de kans te grijpen na te gaan of het bewuste woord mogelijk kijkers kon kwetsen."

Truckchauffeurs, Mexicanen, Indiërs en zwarten

Het is lang niet de eerste keer dat Clarkson bepaalde groepen van de bevolking tegen zich in het harnas jaagt met gewaagde uitspraken. Eerder omschreef hij truckchauffeurs als "moordenaars van prostitués", Mexicanen als "lui" en hun keuken als "opgewarmde kots" en maakte hij kwetsende opmerkingen over Indiërs.

Nadat afgelopen voorjaar een filmpje was uitgelekt waarin hij zwarten al dan niet als "niggers" bestempelde, gaf de BBC hem naar eigen zeggen een laatste waarschuwing.