"Topeditie Gentse Feesten" met 1,3 miljoen bezoekers

De Gentse Feesten, die dit jaar voor het eerst op zondag geëindigd zijn, hebben 1.315.000 bezoekers gelokt. Dat meldt het stadsbestuur van de Arteveldestad. "Het was een absolute topeditie met heel veel volk en weinig incidenten", zegt Feestenburgemeester Christophe Peeters (Open VLD).
Nicolas Maeterlinck

De Gentse Feesten waren dit jaar voor het eerst op vrijdag gestart en eindigden op zondag, in plaats van te beginnen op zaterdag en te stoppen op maandag.

"Ik ben een bijzonder tevreden feestenburgemeester", zegt schepen van Feestelijkheden Peeters. "Het was een absolute topeditie met heel veel volk en weinig incidenten. Het is een extra large editie geworden, waarbij de spreiding van het publiek veel groter was dan de voorbije jaren. In de namiddag was er meer volk dan vroeger."

De Lijn is tevreden met 216.620 reizigers en "geen noemenswaardige incidenten". De pendeltram Flanders Expo-Korenmarkt vervoerde 192.800 feestvierders en de Feestbussen aan Gent Zuid brachten 23.820 bezoekers thuis. Het Gentse stadsbestuur had opgeroepen om met de fiets of het openbaar vervoer naar de Gentse feesten te komen en rekening te houden met de grote infrastructuurwerken in en rond Gent.

Op het vlak van interventies waren het rustige Feesten, meldt de lokale politie. Er werden in totaal 492 GAS-boetes uitgeschreven, waarvan 376 voor wildplassen. Er waren 175 bestuurlijke aanhoudingen en 206 wagens werden getakeld, vooral voor parkeren op plaatsen voor personen met een handicap. Er werden wel 1.716 verkeersovertredingen vastgesteld, tegenover 1.020 in 2013.

Nicolas Maeterlinck