"Wat we in Oekraïne aantreffen is met geen pen te beschrijven"

De identificatieteams die in Oekraïne worden ingezet na de crash van het vliegtuig van Malaysian Airlines hebben het erg zwaar. "Wat ze aantreffen is met geen pen te beschrijven", zei Gerard Bouman, de Nederlandse korpschef van de Nationale Politie, tijdens een bijeenkomst met de Tweede Kamer. De meeste slachtoffers van de crash zijn vorige week overgebracht naar een kazerne in Hilversum.

Hoewel de leden van die teams erg ervaren en door de wol geverfd zijn, hebben ze het er vaak vreselijk moeilijk mee, zo bleek uit de woorden van Bouman. "Het is zeer moeilijk te verwerken."

Wat in de zakken met menselijke resten wordt aangetroffen, is "echt afschuwelijk", klonk het. "In stukken en brokken bij elkaar, groot en klein. Sommige stukken zijn ook nog verbrand of zwaar beschadigd." Om hoeveel mensen het allemaal gaat, is daardoor niet exact te zeggen.

Bouman kan ook niet garanderen dat alles in Oekraïne wordt teruggevonden, want daarvoor is er op de rampplek te veel gebeurd. "Het is zeer de vraag wat we daar vinden." Bouman en zijn medewerkers hebben dat ook besproken met de nabestaanden.

Hij bespeurt verder alleen maar goede wil onder zijn mensen om de zaken zo goed mogelijk ten einde te brengen. Mensen gaan op vrijwillige basis naar Oekraïne, maar het kost geen enkele moeite om kandidaten te vinden.