Conflict in Gaza dreigt verder te ontsporen

Ondanks een oproep van de VN-Veiligheidsraad is het geweld in de Gazastrook ook vandaag niet gestopt. Het ziet er ook niet naar uit dat dit snel zal gebeuren: de Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarschuwde zijn burgers ervoor "zich voor te bereiden op een lang conflict". Vanavond heeft Israël zijn offensief in Gaza hervat.

Netanyahu duwde de hoop op een nieuw bestand de kop in door de mededeling dat zijn land zich moet klaarmaken voor "een langdurig conflict in de Gazastrook". Tijdens een televisietoespraak zei Netanyahu dat een oplossing enkel mogelijk is als de Gazastrook helemaal wordt gedemilitariseerd.

Dat zou betekenen dat de militanten van Hamas en de splintergroeperingen al hun wapens en oorlogsmaterieel moeten inleveren. Hij zei dat Israël het offensief niet zal beëindigen. Minister van Defensie Moshe Jaalon, die naast Netanyahu stond, zei: "We zullen niet aarzelen om onze operaties uit te breiden om Hamas meer schade toe te brengen." Israël wil onder meer alle tunnels van Hamas richting Israël vernietigen.

John Kerry  (foto) werkt achter de schermen verder aan een bestand. Maar ook hij zei dat een duurzame oplossing er enkel kan komen als Hamas en de terroristische groeperingen die eraan gelinkt zijn, volledig ontwapenen en er geen wapens achterblijven in de Gazastrook.

Het Israëlische leger heeft vanmiddag overigens duizenden Palestijnse inwoners van de Gazastrook overigens gevraagd om hun huizen te ontvluchten. Het gaat om woongebieden in en om Gazastad. Zo'n waarschuwing is meestal de voorloper van een luchtaanval. Vanavond heeft Israël dan inderdaad zijn aanvallen in Gaza hervat.

Palestijnse militanten dringen Israël binnen

Eerder vandaag bleek het Suikerfeest geen voldoende gelegenheid om tot een staakt-het-vuren te komen. Aan beide kanten ging het geweld gewoon door, ondanks oproepen van onder meer de VN en de Amerikaanse president Barack Obama om tenminste een pauze in de gevechten in te lassen. 

Palestijnse militanten waren erin geslaagd om vanuit Gaza via tunnels Israël binnen te dringen. Het kwam tot een vuurgevecht waarbij volgens Hamas 10 Israëlische soldaten werden gedood. Het incident was toen al een flinke streep door de rekening van de vredesonderhandelaars.

8 kinderen gedood in Palestijns vluchtelingenkamp

En dat was niet alles. In Gaza kwamen 8 kinderen en 2 volwassenen om door een ontploffing in een park bij een vluchtelingenkamp. Zeker 40 volwassenen raakten gewond. Volgens de Palestijnen ging het om een Israëlische aanval, maar Israël wijst de verantwoordelijkheid af, en zegt dat het om een verdwaalde raket van Hamas ging.

In Israël kwamen 4 burgers om het leven toen een raket insloeg. Hamas eiste de verantwoordelijkheid op. Het Israëlische leger zei dat er zeker 9 van zijn soldaten gedood werden tijdens verschillende incidenten vandaag.