EU breidt sancties tegen Rusland verder uit

De 28 lidstaten van de Europese Unie gaan de sancties tegen Rusland nog uitbreiden. De ambassadeurs van de landen hebben daarover een akkoord bereikt. De uitbreiding treft onder meer ingewijden van de Russische president Vladimir Poetin.

De EU ligt op ramkoers met Rusland sinds de aanhechting van de Krim door de Russen. Europa vindt tegelijk dat Rusland niet genoeg doet om de crisis in het oosten van Oekraïne op te lossen.

Er komt wellicht een nieuwe lijst van personen tegen wie een inreisverbod van kracht wordt, en wiens tegoeden in de EU bevroren worden. Het is nog niet duidelijk welke personen en instanties precies worden toegevoegd aan de zwarte lijst. Er ligt een voorlopige lijst met namen op tafel die nog een laatste juridische check krijgt, klinkt het in Brussel. Dinsdag dan wel woensdag zouden de namen van de personen en instanties worden vrijgegeven. De EU heeft momenteel al sancties ingesteld tegen 87 personen en 20 instanties.

Morgen is er weer overleg tussen de EU-ambassadeurs in Brussel. Dan wordt er gesproken over verdere, zwaardere economische sancties. De Europese Commissie heeft een aantal voorstellen opgesteld. Het gaat daarbij om strafmaatregelen die onder meer de Russische financiële sector en de gasindustrie moeten treffen. De verwachting is dat dit overleg de hele dag zal duren. Volgens diplomaten is de kans wel groot dat de zwaardere sancties ook daadwerkelijk afgekondigd worden. De neuzen staan in dezelfde richting, zo klinkt het in Brussel.