Experts bevestigen raketinslag MH17

Het onderzoek naar de zwarte dozen van het toestel van Malaysian Airlines dat in Oekraïne neerstortte, bevestigt dat er een raket op is afgevuurd. Dat meldde een woordvoerder van het Oekraïense crisiscentrum dat voor de ramp en de oorlog in het oosten van Oekraïne is opgericht.

"Experts van de onderzoekscommissie hebben ons geïnformeerd dat de zwarte dozen de oorzaak van de vernietiging van het toestel hebben uitgewezen. Het was het gevolg van een massale explosie en decompressie als gevolg van fragmentatie en een exploderende raket", aldus luitenant-kolonel Andrej Lysenko van de Oekraïense veiligheidsraad. Al snel na de crash werd gesuggereerd dat Rusland en de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne achter de aanslag zouden zitten.

Een woordvoerder van de Nederlandse onderzoekers in Oekraïne zegt nog niets over de informatie die de zwarte dozen hebben opgeleverd. "Wij willen die informatie in samenhang met andere informatie die het onderzoek oplevert, beoordelen. We brengen niet steeds delen ervan naar buiten. Dat is de reden dat we nog geen commentaar geven op de informatie van de zwarte dozen."

Gisteren voerden de Verenigde Staten de druk op Rusland alvast op door satellietbeelden vrij te geven waarop te zien zou zijn hoe de afgelopen dagen raketten vanuit Rusland naar Oost-Oekraïne afgevuurd werden. Rusland ontkent die beschuldigingen.