Gehandicapte vrouw wil opvang afdwingen via de rechter

In Brussel is de rechtszaak begonnen van een gehandicapte vrouw die via de rechter opvang wil afdwingen bij de Vlaamse overheid. De vrouw staat al twee jaar op een wachtlijst, maar vindt nergens een opvangplaats.

Het gaat om een 64-jarige vrouw met een ernstige motorische handicap. Door haar handicap kan ze niet meer thuis wonen. Ze staat al twee jaar op een wachtlijst voor opvang, maar vindt nergens plaats.

Momenteel verblijft ze in een rusthuis. "Maar daar moet ze binnenkort weg, omdat het rusthuis niet de gepaste zorg kan bieden," zegt haar advocaat Jan Beulens. Hij ging vandaag naar de kortgedingrechter om te vragen dat het Vlaams Agenschap voor Personen met een Handicap (VAPH) verplicht wordt de vrouw een opvangplaats te bieden.

Ook Marc Van Gestel, van ZorgGebruikers.be, steunt de vrouw. "Als men er niet in zou slagen om de vrouw een plaats toe te kennen, dan vraagt de raadsman een dwangsom van 500 euro per dag. Op die manier kunnen we tenminste zelf de opvang organiseren," aldus Van Gestel. "Maar uiteraard hopen we dat men zal kiezen voor een andere oplossing." De uitspraak in de zaak wordt nog deze week verwacht.

Het is niet de eerste keer dat een persoon met een handicap via het gerecht opvang probeert af te dwingen bij de overheid. Eind mei oordeelde de rechter al in het voordeel van een zwaar gehandicapte vrouw. De Vlaamse overheid werd toen veroordeeld tot een dwangsom van 500 euro per dag dat de vrouw geen opvang had. Maar de overheid ging in beroep. De zaak is nog steeds lopende.