Groei huizenprijzen remt lichtjes af

De stijging van de gemiddelde prijs voor een woning zal de volgende jaren lichtjes lager uitvallen dan de voorbije jaren. Vanaf 2016 zou er echter opnieuw een grotere stijging komen als de economie opnieuw aantrekt.

Dat staat in het kwartaalrapport over de Europese woningmarkt dat het ratingkantoor Standard & Poor's heeft voorgesteld. S&P verwacht voor dit jaar een stijging van de gemiddelde woningprijs met 1% en volgend jaar slechts 0,5%. Vanaf 2016 zou er echter opnieuw een stijging met 1,5% inzitten.

Het bureau merkt de vrij goede veerkracht van de Belgische economie in 2013 op, het ondersteunend fiscaal beleid inzake woningaanschaf en het feit dat er in ons land geen overschot in het aanbod van woningen en bouwgronden is.

Daartegen verwacht S&P dat het inkomen van de gezinnen de volgende jaren trager zal groeien en dat zal de vraag naar huizen wellicht wat afremmen.