Locarno eert Polanski voor levenswerk

De Pools-Franse regisseur Roman Polanski (80) wordt op het filmfestival van Locarno in Zwitserland met een speciale prijs voor zijn levenswerk gelauwerd. Bovendien zal hij op 14 augustus op de Piazza Grande zijn film "Venus in fur" voorstellen. Dat deelde de organisatie van het filmfestival mee.

Het 67e Filmfestival van Locarno in Zwitserland vindt plaats van 6 tot en met 16 augustus. Juryvoorzitter is de Italiaanse regisseur Gianfranco Rosi. Dit jaar zal Roman Polanski op het festival worden gelauwerd voor zijn levenswerk.

In 2009 was Polanski ("Rosemary's baby", "Chinatown", "The pianist") als eregast op het Filmfestival van Zürich uitgenodigd. Op weg daarheen werd hij door de Zwitserse politie opgepakt. De Verenigde Staten hadden wegens een vroeger seksueel misdrijf een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Na zeven maanden huisarest in zijn villa in Gstaad (kanton Bern) verwees Zwitserland in 2010 het verzoek tot uitlevering door de VS definitief naar de prullenmand. Sindsdien kan Polanski zich weer volledig vrij in Zwitserland bewegen.