Luchtvaartmaatschappijen mijden Irak uit vrees voor raketten

Emirates, KLM en Air France vliegen niet meer door het Iraakse luchtruim uit vrees voor een raketaanval van de islamistische terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De beslissing komt er nadat op 17 juli een Boeing 777 van Malaysia Airlines uit de lucht is geschoten in het oosten van Oekraïne. 298 mensen kwamen daarbij om het leven.

"We moeten iets doen. We moeten de koe bij de horens vatten," zei Emirates-topman Tim Clark tegen de Britse krant The Times. "Op deze manier kunnen we aan het grote publiek tonen dat we de zaak heel serieus nemen."

Clark kondigde aan dat binnen 10 dagen geen enkel Emirates-vliegtuig nog over Irak zal vliegen, uit vrees voor de islamistische organisatie Islamitische Staat (IS). De maatschappij vreest dat de islamisten beschikken over wapens die hun vliegtuigen kunnen neerhalen. Volgens The Times wordt dit momenteel onderzocht door de Verenigde Staten.

De vluchten van Emirates zullen daarom worden omgeleid. De reistijd kan daardoor tot 45 minuten langer duren.

Ook KLM en Air France vliegen niet meer over Irak. "Het gebied voldoet niet langer aan de veiligheidseisen", laat een KLM-woordvoerder weten.