Minderhedenforum wil dat DJ Jos "desnoods vervolgd wordt"

Het Minderhedenforum stapt naar het parket van Leuven om een onderzoek te eisen naar het optreden van de gemeente Landen tegen een groep woonwagenbewoners. Dat meldt de organisatie in een persbericht.

Er zijn "verschillende inbreuken" gepleegd op de strafwetgeving, luidt het. Opvallend is dat ook DJ Jos geviseerd wordt. Het was de burgemeester van Landen, Gino Debroux (SP.A), die de lokale plaatsjesdraaier DJ Jos inhuurde om op een muziekinstallatie van 14.400 Watt plaatjes te draaien. De actie was de bedoeld om de woonwagenbezoekers weg te jagen. Uiteindelijk werd na onderhandelingen tussen politie en woonwagenbewoners een oplossing bereikt, maar Debroux werd bedolven onder negatieve reacties.

Het Minderhedenforum nam advocaat Walter Damen onder de arm. "Naast een klacht bij de provinciegouverneur van Vlaams-Brabant en één bij de bevoegde minister van Binnenlands Bestuur over de wettelijkheid van de genomen maatregel, vragen we ook het parket om een onderzoek", zegt Damen. Hij wijst op inbreuken zoals opzettelijke slagen of verwondingen, onmenselijke behandeling gepleegd op een persoon van kwetsbare toestand en belaging.

Het Minderhedenforum viseert voornamelijk de burgemeester, maar ook DJ Jos blijft niet buiten schot. "Daders moeten niet verheven worden tot cultfiguren op de Gentse Feesten of op Tomorrowland, maar moeten net ter verantwoording worden geroepen voor hun bewuste daden en desnoods hiervoor worden vervolgd", zegt het Minderhedenforum.

Het Minderhedenforum klaagt ook dat provinciegouverneur Lodewijk De Witte zijn verantwoordelijkheid als toezichthoudende overheid niet heeft genomen. "Dat daarnaast de politieke wereld weinig onderneemt, doet niets af van de verplichting van Vlaanderen om woonwagenbewoners te beschermen tegen zo'n aberraties", zegt directeur Wouter Van Bellingen in een persbericht.