Ook tweede poging om rampplek te bereiken mislukt

Internationale experts proberen vandaag opnieuw de rampplek in het oosten van Oekraïne te bereiken waar het vliegtuig van Malaysia Airlines 17 juli neerstortte. De experts zouden tegen de middag op de plek moeten aankomen. Gisteren mislukte een eerdere poging om het gebied te bereiken omdat het niet veilig genoeg geacht werd.

"Opnieuw in het gezelschap van Nederlandse onderzoekers en waarnemers van de OVSE zullen we proberen vandaag de rampplek te bereiken", klonk het vanmorgen bij Andrew Colvin, de plaatsvervangende chef van de Australische politie die ook mensen naar Oekraïne gestuurd heeft om de vliegtuigcrash te onderzoeken.

"Het is natuurlijk een heel onstabiel gebied en ik benadruk dat de veiligheid voor de Australische en Nederlandse functionarissen, en de OVSE-onderzoekers de hoogste prioriteit heeft", aldus Colvin. De politie meent dat het weinig zin heeft om mensen te sturen als ze maar kort op de plaats van de crash kunnen zijn. "We willen onze politiemensen niet aan gevaar blootstellen alleen maar om even een kijkje op de rampplek te kunnen nemen."

En net als gisteren bleek de situatie dus te gevaarlijk. Het Oekraïense leger is in het gebied in het oosten van het land bezig met een offensief tegen separatisten. Verscheidene plaatsen rond de rampplek zouden al zijn veroverd, waaronder een strategisch belangrijke heuvel en de plaats Torez.

Mogelijke oorlogsmisdaad

Rusland hoopt op een objectief onderzoek dat uitgaat van onschuld zolang geen schuld bewezen is. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. "We rekenen op de eerlijke, open participatie van al diegenen die toegang hebben tot informatie over de crash. Een andere houding zullen we beschouwen als bedrieglijke pogingen om het onderzoek te beïnvloeden, waarbij het vermoeden van onschuld geschonden wordt."

Lavrov zei verder nog dat Moskou erop hoopt dat de OVSE-waarnemers de grens tussen Oekraïne en Rusland in de gaten willen houden.

Volgens Navi Pillay, de hoge commissaris van de Verenigde Naties voor de mensenrechten, kan de crash een "oorlogsmisdaad" betekenen. "Alles zal gedaan worden zodat de verantwoordelijken voor het drama, wie ze ook zijn, voor het gerecht gebracht worden", aldus nog Pillay. Ze benadrukte nog de nood aan een "snel, minutieus, efficiënt en onafhankelijk onderzoek".