Rampenplan afgeblazen in Pittem en Lichtervelde

Zware onweersbuien hebben wateroverlast veroorzaakt in grote delen van West-Vlaanderen en het westen van Oost-Vlaanderen. In Pittem en Lichtervelde kwamen straten blank te staan en liepen kelders onder. Op de meeste plaatsen is de situatie nu onder controle, al blijft de toestand hier en daar precair. Er wordt ook nog volop water weggepompt.

Nadat er gisteren zware onweersbuien over West-Vlaanderen trokken, kreeg de provincie vanochtend weer de volle lading. Voor zeven uur kregen de hulpdiensten in West-Vlaanderen vanochtend zeker 150 oproepen binnen over wateroverlast.

Het ergst getroffen zijn Pittem, Lichtervelde en Ardooie. "Tussen 4 en 6 uur vanochtend heeft het hard geregend", meldde burgemeester Callens van Ardooie, die meteen de brandweer, de technische dienst, het Rode Kruis en zelfs de Civiele Bescherming inschakelde. In de West-Vlaamse gemeente liepen laaggelegen straten onder water.

Rampenplannen

In Pittem en Lichtervelde werd zelfs het gemeentelijke rampenplan afgekondigd. "Veel mensen van onze eigen brandweer zijn met vakantie waardoor we weinig manschappen konden inzetten", zei Ivan Delaere, burgemeester van Pittem. "Ook door de omvang van de ramp was ik genoodzaakt om bijstand te vragen." Het rampenplan werd in de late namiddag opnieuw opgeheven in zowel Pittem als Lichtervelde.

Doordat een spaarbekken in Pittem het vele water niet kon slikken, stroomde het water een woonwijk in. Het water stond er op kniehoogte. Brandweerkorpsen uit Meulebeke en Ingelmunster kwamen hulp bieden. De brandweer kreeg de situatie uiteindelijk onder controle door een dijk te bouwen, al was het volgens de burgemeester "kantje boord". Het mag ook niet te veel regenen de komende uren. Pittem moet nu bekijken of het nodig is om bijkomende spaarbekkens te bouwen. Hetzelfde spaarbekken was overigens al eens overgelopen 9 jaar geleden.

Zelfs de busdiensten van De Lijn raakten verstoord in de getroffen regio omdat de centra van Lichtervelde, Ardooie en Wingene verkeersvrij werden gemaakt.

Waar was de sleutel van het spaarbekken in Ardooie?

In Ardooie was er vanmorgen even paniek omdat de sleutel van het spaarbekken zoek was. De burgemeester en de brandweer wilden het bekken snel dichtdraaien, maar dat lukte niet omdat de sleutel zoek was.

De burgemeester dacht dat de provincie verantwoordelijk was, maar uiteindelijk bleek de sleutel nog bij de aannemer te liggen die het bekken bouwde. Sowieso bleek achteraf dat het bufferbekken zomaar dichtdraaien geen oplossing is, en dat het sleutelverhaal een storm in een glas water was. Normaal overleggen provincie, burgemeester en brandweer vooraleer een bekken wordt dichtgedraaid.

Oost-Vlaanderen

De onweersbuien veroorzaakten vanochtend ook overlast over de provinciegrens met Oost-Vlaanderen, in Kaprijke, Maldegem, Eeklo en Aalter. De brandweer van Aalter kreeg in één uur tijd een 80-tal oproepen binnen. 

"Het gaat voor 90 procent om ondergelopen kelders", licht brandweerkapitein Marc Verkest toe. "De bliksem was ook ingeslagen in twee woningen, waardoor we dringende herstellingen aan de daken moesten doen. Momenteel lijkt het ergste achter de rug."

De brandweer moest ook met een pomp uitrukken naar het station van Aalter. Doordat de voetgangerstunnel was ondergelopen waren vanochtend twee van de vier sporen niet bereikbaar.

Ongevallen

Op de autosnelwegen zijn er vanochtend een aantal ongevallen gebeurd door watergladheid. Dat was onder meer het geval op de E17 ter hoogte van afrit Waregem en op de E40 in Aalter. Door een ongeval met een vrachtwagen ontstond daar een file.