Sarah Palin lanceert haar eigen televisiekanaal

"Dit is een kanaal dat meer dan nieuws brengt. Het is een gemeenschap waar we ideeën kunnen delen en de thema's van de dag kunnen bespreken." Dat zegt de ultraconservatieve Republikeinse politica en voormalig Amerikaans vicepresidentskandidaat en gouverneur van Alaska Sarah Palin bij de voorstelling van haar eigen televisiekanaal dat sinds vandaag online actief is.

Sarah Palin Channel. Zo heet het onlinetelevisiekanaal dat Palin vandaag aan vriend en vijand heeft voorgesteld. In een bijhorend introductiefilmpje prijst ze haar "project" met veel enthousiasme aan waarbij ze de gevleugelde woorden niet schuwt.

"Dit is een kanaal dat meer dan nieuws brengt", beweert ze. "Het is een gemeenschap waar we ideeën kunnen delen en de thema's van de dag kunnen bespreken." Vervolgens richt ze haar pijlen op alles en iedereen die dit klaarblijkelijk in de weg staan. Vooral de media en de federale regering in Washington DC moeten het daarbij ontgelden.

Kop van jut blijft evenwel als vanouds president Barack Obama. Op de homepage van haar kanaal staat bijvoorbeeld een klok die aftelt naar de dag dat zijn ambtstermijn afloopt, naast een klok die de Amerikaanse staatsschuld bijhoudt. "Laat ons samen enthousiast, doelgericht en dapper van het leven proeven", houdt ze haar volgers tot slot voor.

"De Oekraïense situatie"

In één van haar eerste "inhoudelijke" boodschappen kaart ze de ramp met het neergestorte vliegtuig in Oekraïne aan en benadrukt ze de hand die Russisch president Vladimir Poetin in de tragedie had. Ze stelt dat zijn macht enkel kan worden gebroken door zelf energie te gaan produceren. In één adem beschuldigt ze Obama van slecht leiderschap in "de Oekraïense situatie".

Palin laat vooralsnog na duidelijkheid te verschaffen over eventuele plannen om de Republikeinse nominatie binnen te halen bij de presidentsverkiezingen van 2016. In 2008 was ze al eens vicepresidentskandidaat voor de Republikeinse partij. Ze was ook een tijd gouverneur van de staat Alaska.

Wie zich bij de "gemeenschap" van Sarah Palin wil aansluiten, moet maandelijks 9,95 dollar op tafel leggen (zo'n 7,4 euro). Amerikaanse soldaten wordt een gratis lidmaatschap beloofd.