VN eist staakt-het-vuren in Gaza, maar geweld gaat door

Tijdens een spoedzitting zijn de vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad het eens geworden over een verklaring die oproept tot een onmiddellijk en onvoorwaardelijk humanitair staakt-het-vuren in Gaza. Maar de baas van de Israëlische inlichtingendienst kondigt aan dat het grondoffensief wordt verdergezet. Het geweld gaat door, het dodental loopt verder op.

De Veiligheidsraad roept Hamas en Israël op tot een bestand tijdens het einde van de Ramadan en daarna. Beiden worden in de verklaring opgeroepen om het internationaal humanitair recht te respecteren, en in het bijzonder de burgerbevolking te beschermen.

"Met honderden Palestijnse doden in Gaza en verschrikkelijke verwoestingen in het gebied moeten beide partijen elke provocatie tegenover burgers vermijden," aldus Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij hamerde ook op het belang van dialoog, als "de enige weg die de eindeloze spiraal van geweld en leed kan doorbreken" en eist een "humanitaire" wapenstilstand tussen Hamas en Israël.

Maar in Jeruzalem klonk een ander geluid. Juval Steinitz, de baas van de Israëlische inlichtingendienst liet weten dat het grondoffensief wordt verdergezet. "Wij willen een allesomvattende oplossing die het leed voor mensen aan beide kanten beëindigt," zo liet hij weten.

2014 Getty Images

Oproep VN-Veiligheidsraad

Concreet vraagt de VN-Veiligheidsraad dat er door het bestand onbeperkt hulpgoederen naar de bevolking in de Gazastrook gebracht kunnen worden, onder meer hulp van de gespecialiseerde VN-organisatie UNRWA.

Los van de directe situatie roept de VN-raad de strijdende partijen in de Gazastrook ook op op te werken aan een duurzaam bestand, gebaseerd op het voorstel dat eerder door de Egyptische overheid werd gelanceerd, maar dat door Hamas verworpen werd.

Tenslotte vraagt de VN om een totale vrede in de regio waarbij twee democratische staten, Israël en Palestina, vreedzaam naast elkaar zouden bestaan en elkaar zouden erkennen. Het bestand wordt gekoppeld aan het moslimfeest Aid al-Fitr of het breken van de vastenmaand Ramadan.

AFP PHOTO / JACK GUEZ

Doden bij aanslagen in Gaza

Vandaag zijn vandaag zeker drie mensen gedood bij een luchtaanval op het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza. Volgens ooggetuigen raakten tientallen anderen gewond. Het ziekenhuis is de grootste medische instelling van de Gazastrook en behandelt vele slachtoffers van de oorlog.

Er zou ook een aanval zijn geweest op een vluchtelingenkamp in Gaza, waarbij zeker 10 Palestijnen omkwamen. Onder hen ook enkele kinderen. Volgens een dokter van het nabije ziekenhuis raakten ook een 40-tal mensen gewond. In een communiqué wijst het Israëlische leger de verantwoordelijkheid af, en noemt het de "terroristen van Gaza" verantwoordelijk voor beide aanvallen.

Ook aan Israëlische kant vielen nieuwe slachtoffers.