Zwarte dozen toestel Air Algérie aangekomen in Frankrijk

De zwarte dozen van het vliegtuig van Air Algérie, dat vorige week neergestort is in Mali, zijn vanmorgen aangekomen in Frankrijk. Dat heeft het Franse onderzoeksbureau voor luchtvaartongevallen BEA meegedeeld. Bij de vliegtuigcrash kwamen 118 mensen om het leven, van wie 54 Fransen.

De Franse onderzoekers zullen nu de informatie op de zwarte dozen ontcijferen, aldus een woordvoerder van BEA. Volgens een bron dicht bij het onderzoek zou een van de twee zwarte dozen aan de buitenkant zwaar beschadigd zijn, maar die informatie wilde de woordvoerder niet bevestigen.

De zwarte dozen registreren alle vluchtgegevens, inclusief de gesprekken in de cockpit. Op die manier kunnen ze informatie vrijgeven die cruciaal is om de oorzaak van een vliegtuigongeval vast te stellen.

Volgens BEA-directeur Rémi Jouty zullen de onderzoekers in een eerste fase proberen om de ruwe gegevens uit de zwarte doos naar boven te halen. "Als de registraties in goede staat zijn, kan dat snel gaan, op enkele uren tijd. Als ze in slechte staat zijn, kan dat ingewikkeld worden en meerdere dagen of zelfs weken in beslag nemen."