"Fortis informeerde klanten misleidend en onvolledig"

Fortis (vandaag Ageas) heeft in 2008 beleggers misleidend en onvolledig geïnformeerd, zodat aandeelhouders recht hebben op schadevergoeding. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam geoordeeld in een procedure die de belangenorganisatie FortisEffect en enkele voormalige aandeelhouders tegen Fortis en de Nederlandse staat hadden aangespannen.
BELGA/VAN ACCOM

Volgens het hof heeft Fortis beleggers misleid door na de eerste reddingsoperatie in de media te berichten dat Fortis er "financieel sterker voorstond dan ooit".

"Hierdoor heeft Fortis, dat wist dat die informatie onjuist was, aan de markt een misleidend signaal afgegeven en beleggers op het verkeerde been gezet. Deze beleggers hebben - mogelijk - naar aanleiding van de gewraakte mededelingen besloten aandelen Fortis te kopen of deze te behouden. Zij kunnen daardoor schade hebben geleden. Fortis is voor die schade aansprakelijk", zo oordeelde het hof.

De omvang van de door Fortis aan de aandeelhouders te vergoeden schade zal in een aparte procedure door het hof worden beoordeeld.

FortisEffect en de aandeelhouders eisten ook van de Nederlandse staat een schadevergoeding en verzochten om de transactie in oktober 2008 waarbij de Nederlandse staat het Nederlandse deel van het Fortis-concern heeft gekocht, ongedaan te maken. Die vorderingen heeft het hof afgewezen omdat, naar zijn oordeel, bij die reddingsoperatie geen rechtsregels zijn geschonden.

"Dit is een principeoverwinning voor de aandeelhouders"

Alle beleggers, dus ook de Belgische aandeelhouders, die tussen 28 september en 3 oktober 2008 aandelen van Fortis hadden, hebben recht op een schadevergoeding.

"Dit is een principeoverwinning", zegt advocaat Laurent Arnauts, die in ons land aandeelhouders van Fortis verdedigt. "Wij gaan natuurlijk argumenten putten uit die rechtszaak om ook ons Belgische dossier te spijzen en ik zal met mijn cliënten misschien zelfs naar Nederland gaan om al een gedeelte van de schadevergoeding op te halen."

De uitspraak kan verstrekkende financiële gevolgen hebben voor Ageas, de erfgenaam van Fortis, want in de betrokken periode waren er zowat 1,2 miljard aandelen in omloop. Ageas reageert teleurgesteld op de uitspraak, maar het is nog niet duidelijk of ze in cassatieberoep gaan. Ageas heeft overigens ook nog geen geld opzij gezet voor de schadevergoedingen. FortisEffect tekent alvast wel cassatieberoep aan omdat de rechter de Nederlandse staat niet heeft veroordeeld. Mocht dat wel het geval geweest zijn, zouden de gedupeerde aandeelhouders meer zekerheid gehad hebben over de uitbetaling van die schadevergoeding.

Handel aandeel Ageas hervat

Het aandeel Ageas heeft om 14.45 uur de handel hervat en ging bij heropening zowat 4 procent in de min, tot onder de 29 euro. Drie kwartier later stond het aandeel meer dan 18 procent lager. Bij het sluiten van de beurs uiteindelijk sloot het aandeel met 7,58 procent in het rood af.

De handel in het aandeel was vanmiddag opgeschort na de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam.