"Hard bewijs voor oorlogsmisdaden in Kosovo"

Het Kosovo Bevrijdingsleger UCK heeft eind jaren negentig oorlogsmisdaden gepleegd. Een diepgravend onderzoek bracht harde bewijzen van ontvoering, marteling en moord aan het licht. Dat meldt NOS.

Volgens onderzoeksleider John Clint Williamson zijn er ook aanwijzingen dat enkele gevangen zijn beroofd van hun organen, die waarschijnlijk zijn verkocht op de zwarte markt. Daarvoor ontbreekt echter hard bewijs. Williamson sloot niet uit dat er alsnog aanklachten komen wegens orgaanhandel als er meer bewijzen opduiken.

Ondanks de stevige bewijslast van oorlogsmisdaden worden voorlopig nog geen verdachten aangeklaagd. Daarvoor moet Williamson wachten tot een speciale rechtbank is opgericht om de verdachten te berechten. Wellicht komt die rechtbank in Den Haag.

De uitkomst van het onderzoek volgt een rapport van de Raad van Europa uit 2011 dat stelde dat het UCK tijdens de Kosovaarse onafhankelijkheidsoorlog in 1998-1999 strafkampen oprichtte aan de grens met Albanië. In die kampen werden gevangengenomen burgers vermoord. Mogelijk werden dus ook hun organen verkocht.