"Nederlandstalige rechtbank van koophandel Brussel draait vierkant"

De Hoge Raad voor Justitie gaat de Nederlandstalige rechtbank van koophandel in Brussel opnieuw doorlichten. Dat schrijft De Tijd. De rechtbank geldt als de belangrijkste van het land, maar volgens verschillende bronnen loopt er van alles mis.
BELGA/VERGULT

De rechtbank van koophandel in Brussel is de belangrijkste rechtbank van het land, omdat er veel processen tegen grote bedrijven worden gehouden, ook tegen internationale.

Maar net in die rechtbank, althans in de Nederlandstalige want de rechtbank werd in april gesplitst, loopt het naar verluidt grondig mis. Zo zouden er zware ruzies zijn tussen handelsrechters en zit de voorzitter van de rechtbank ziek thuis met een burn-out. Er is ook een gebrek aan rechters, waardoor bedrijven meer dan een jaar op een uitspraak moeten wachten.

De Hoge Raad voor Justitie gaat de rechtbank daarom opnieuw doorlichten. Opnieuw, want de Raad deed dat al een keer, ten tijde van de omstreden voorzitster Francine De Tandt. Daaruit bleek dat de rechtbank slecht geleid werd.

De Brusselse rechtbank van koophandel was toen nog één rechtbank. Door de zesde staatshervorming werd de rechtbank op 1 april 2014 gesplitst in een Franstalige en Nederlandstalige rechtbank. Het ziet er nu naar uit dat vooral de Nederlandstalige rechtbank de problemen uit het verleden overgenomen heeft.