"Rusland overtreedt kernrakettenverdrag"

Sinds 2008 test Rusland kruisraketten die een nucleaire lading kunnen vervoeren. Dat zeggen de Verenigde Staten. Volgens Washington gaat het om een schending van een verdrag dat in 1987 is ondertekend door Sovjet-president Mikhaïl Gorbatsjov en de Amerikaanse president Ronald Reagan.

Het zou gaan om middellangeafstandsraketten met een bereik van 500 tot 5.500 kilometer. Washington zei eerder dit jaar al dat Moskou raketten aan het testen was, maar zegt nu ook over bewijzen te beschikken.

De nieuwe beschuldigingen komen op een ogenblik dat de spanningen tussen Rusland en het Westen hoog oplopen. Dat heeft te maken met de crisis in Oekraïne en het neerhalen van de Maleisische Boeing 777 boven het oosten van Oekraïne, naar alle waarschijnlijkheid door pro-Russische rebellen.

"We dringen er bij Rusland op aan om zich te houden aan het verdrag van 1987", zegt een anonieme woordvoerder van de Amerikaanse regering. Naar verluidt heeft de Amerikaanse president Barack Obama aan zijn Russische collega Vladimir Poetin een brief geschreven om de zaak aan te kaarten.