"Smartphone voor jonge kinderen geen goed idee"

Binnenkort komt er een nieuwe smartphone op de markt, speciaal voor jonge kinderen. Opmerkelijk aan de smartphone is dat het ouders toelaat hun kind te controleren. "Geen goed idee", vindt kinderpsychiater Lieve Swinnen. "Als je kinderen controleert, leren ze niets."

Binnenkort brengt fabrikant Kurio een smartphone op de markt, speciaal voor jonge kinderen tussen 3 en 12 jaar. De smartphone staat volledig onder ouderlijke controle. Ouders bepalen onder meer hoelang en wanneer de smartphone gebruikt kan worden, bijvoorbeeld enkel na de schooluren. Het toestel heeft zelfs een GPS-functie, waardoor ouders op elk moment kunnen nagaan waar hun kind zich bevindt.

Ouders bepalen welke apps toegankelijk zijn en kunnen live volgen met wie hun zoon of dochter belt. De inhoud van de conversaties blijft wel geheim, "om de privacy van het kind te bewaren", zo luidt het bij de fabrikant. Het idee achter de smartphone is dat jonge kinderen zo kunnen bellen, sms'en en surfen zonder dat hun ouders zich zorgen moeten maken.

"Zo leren kinderen niets"

"Geen goed idee", vindt kinderpsychiater Lieve Swinnen. Ze vindt dat ouders beter wachten met zo'n smartphone, tot het kind zelf in staat is om zijn eigen grenzen te stellen. "Dan leren ze er tenminste er iets uit", vertelt ze op radiozender MNM. "Als je kinderen op zo'n manier controleert, leren ze niets en stel ik mij vragen bij de meerwaarde van zo'n toestel."

Bovendien vindt ze ook dat we kinderen wat moeten beschermen tegen al die schermen. Ze verwijst daarbij naar de internationale 3-6-9-12-regel van een collega-psychiater. "Tot drie jaar geen schermen voor kinderen, tot 6 jaar geen eigen spelcomputer, tot 9 jaar geen internet en tot 12 jaar alleen internet onder begeleiding", aldus Swinnen.

Verbod op kindvriendelijke gsm's

Maar goed idee of niet, ook de wetgever probeert zo'n smartphones eerder te vermijden, uit vrees voor het gevaar van gsm-straling. Vorig jaar ging de federale regering, onder impuls van de ministers van Volksgezondheid Laurette Onckelinx (PS) en Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A) over tot een verbod op kindergsm's.

Het koninklijk besluit verbiedt specifiek de verkoop van speciale kindvriendelijke gsm's voor kinderen onder de 7 jaar. Ook reclame voor smartphones, gericht op kinderen jonger dan 13 jaar is verboden.

Meest gelezen