"Verdere economische sancties, maar geen nieuwe Koude Oorlog"

De Verenigde Staten hebben een reeks nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland genomen. De Amerikanen viseren vooral de Russische energiesector en de economie in het algemeen. De ambassadeurs van de Europese Unie zijn het eerder vandaag eens geraakt over een pakket economische strafmaatregelen. Die moeten de Russische president Vladimir Poetin zover krijgen om zijn steun aan de pro-Russische separatisten in Oekraïne te stoppen.

Volgens de Amerikanen blijft Moskou de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne steunen. "De Russen hebben geen spatje bewijs geleverd dat ze werkelijk een eind willen maken aan het geweld en het bloedvergieten", klinkt het. Bovendien beschuldigen de Verenigde Staten Rusland ervan een wapenverdrag uit 1987 geschonden te hebben door een kruisraket te testen.

Met de nieuwe reeks sancties wil de VS extra druk zetten op Poetin. De maatregelen viseren de Russische economie en wapenhandel. Zo komen er 3 Russische banken op de zwarte lijst waardoor Amerikanen geen financiële transacties mogen uitvoeren met onder andere de VTB, de tweede bank van Rusland. Verder legt Washington een kredietlijn naar Moskou droog en wil de VS ook de energiesector in Rusland lam leggen door de uitvoer van essentiële technologie en goederen te blokkeren.

"Als Rusland doorgaat, zal de kost voor dat land blijven groeien. En de beslissing van vandaag toont aan dat Amerika het meent", verklaarde Obama. "Dit is evenwel geen nieuwe Koude Oorlog", zei hij nog.

Ook Europese maatregelen tegen Rusland

De ambassadeurs van de 28 EU-landen zaten vandaag samen en raakten het ook eens over een reeks maatregelen tegen Rusland. Ze zullen onder meer de toegang van Russische banken en bedrijven tot de Europese financiële markten blokkeren indien ze voor minstens 50 procent in handen zijn van Moskou. Daarnaast zetten ze ook een stop op de verkoop van wapens en materiaal dat ook militair gebruikt kan worden en verbieden ze de uitvoer van gevoelige technologie voor olieboringen of schaliegaswinning.

De sancties gelden wel enkel voor toekomstige leveringen. De geplande levering van Franse oorlogsschepen aan Rusland kan daardoor wel doorgaan. Europa zal de sancties binnen drie maanden ook herbekijken.

Sancties kosten Rusland 23 miljard dit jaar

Tot nog toe stond de Europese Unie terughoudend tegen zware sancties tegen Rusland, uit schrik om ook de eigen economie te treffen. Er werden wel sancties genomen, maar dat was enkel gericht naar individuele personen of bedrijven. De crash van van het Maleisisch passagiersvliegtuig boven het oosten van Oekraïne blijkt een keerpunt te zijn voor de Europese Unie. Het is de bedoeling dat de maatregelen die nu genomen zijn hele economische sectoren treffen. Europa hoopt dat Poetin zo zijn steun ten opzichte van de pro-Russische rebellen in Oekraïne stopzet. Het Westen gaat er namelijk vanuit dat het de rebellen waren die het toestel hebben neergehaald.

De sancties zullen de Russische economie dit jaar naar schatting 23 miljard euro kosten. Volgend jaar zou dat bedrag zelfs oplopen tot 75 miljard euro. Dat is bijna 5 procent van het Russische bruto binnenlands product. Maar ook Europa zal zelf de sancties voelen. Door de uitvoerbeperking zal het 40 tot 50 miljard euro per jaar verliezen. Daarnaast bestaat ook de kans dat Rusland tegenmaatregelen zal nemen.