Belgische rente daalt naar nieuw laagterecord

De Belgische rente blijft maar dalen, net als de rentevoeten in de rest van Europa. Vanmiddag zakte de Belgische rente tot 1,501 procent, een nieuwe laagterecord. Dat is goed nieuws voor de begroting én voor al wie een woonkrediet aangaat.

Begin dit jaar stond de Belgische rente nog een stuk boven de 2 procent. Sindsdien staat de curve neerwaarts gericht.

Ook elders in Europa daalt de vergoeding voor staatspapier. De Duitse 10-jaarsrente, die geldt als de meest veilige belegging, zakte vandaag tot nog slechts 1,119 procent. Dat is eveneens een laagterecord. Ook in de zogenoemde perifere landen zoals Spanje, Portugal en Italië was er een daling. Spanje en Italië betalen rond de 2,5 procent voor de uitgifte van staatspapier op lange termijn, Portugal zo'n 3,5 procent.

De neerwaartse beweging wordt verklaard door de geldpolitiek van de ECB en door de geopolitieke context. De gespannen situatie in Oekraïne leidt ertoe dat beleggers zich richten naar "veilige" beleggingen, zoals overheidsobligaties.