Blauw ei veroorzaakt beroering in Frans dorp

Consternatie in Hayange: de recent verkozen burgemeester van de gemeente in het noordoosten van Frankrijk heeft een fontein in de vorm van een ei laten schilderen zonder de maker van het kunstwerk te raadplegen. Die laatste reageert furieus. Zelfs de Franse minister van Cultuur heeft zich over de zaak uitgesproken.

Een fontein in de vorm van een ei dat tegen een rechtopstaande stenen rots leunt. Dat kunstwerk maakte Alain Mila voor de gemeente Hayange.

Groot was zijn ontzetting toen hij ontdekte dat de pas verkozen burgemeester Fabien Engelmann van de extreemrechtse partij Front National (FN) het ei lichtblauw had laten schilderen zonder zijn toestemming te vragen.

Op zijn Facebookpagina kondigt Mila gerechtelijke stappen aan tegen de beslissing van de burgemeester. "Ik verdedig enkel mijn rechten en ik wens dat het ei zijn oorspronkelijke bestaansreden terugkrijgt, als bron van leven, vreugde en trots van de inwoners van Hayange", schrijft hij.

"We willen zelfs een prijsje maken"

Niemand minder dan de Franse minister van Cultuur Aurélie Filippetti (PS) heeft zich eveneens over de zaak uitgesproken. "Dit is een manifeste schending van het morele recht en van de elementaire codes van het intellectuele eigendom en de bescherming van het patrimonium", stelt ze. Ze verwijt de FN-verkozenen "een misprijzen van de kunsten".

Engelmann zelf is zich van geen kwaad bewust en begrijpt de heisa zelfs niet. "We zijn enkele maanden geleden verkozen", zegt hij. "We proberen de gemeente wat vrolijker te maken. Als de kunstenaar het absoluut wil, kunnen we hem zijn werk terug verkopen. We willen zelfs een prijsje maken."

De fontein: voor en na