Brand in Tripoli woedt verder, Italië stuurt hulp

De brand die zondagavond ontstond in een olieopslagplaats in de Libische hoofdstad Tripoli is nog steeds niet onder controle. Libië heeft internationale hulp gevraagd, uit vrees voor ontploffingen. De Italiaanse overheid en energiebedrijf ENI snellen nu ter hulp.

De zware brand ontstond zondag, toen een raket insloeg op een opslagplaats met 6,6 miljoen liter brandstof. Twee dagen later is de vlammenzee nog steeds niet onder controle. Brandweerlui moeten het blussen vaak onderbreken, door de voortdurende gevechten in de buurt.

De Libische interim-regering vroeg gisteren om internationale hulp, omdat ze vreesde dat de opslagplaats zou ontploffen. De Italiaanse overheid en energiegroep ENI hebben nu 7 vliegtuigen gestuurd, alsook technische ploegen om de Libische brandweermannen bij te staan in hun gevecht tegen de vlammen.

Ondertussen schuift Libië verder weg naar de anarchie, nu islamitische milities al weken vechten om de controle over de hoofdstad Tripoli en het oosten van Benghazi. Tijdens de laatste 24 uur kwamen al zeker 30 mensen om het leven bij de gevechten tussen regeringstroepen en islamitische strijders.

Uittocht van de diplomatie

De Canadese overheid trekt momenteel haar diplomaten terug uit Libië, uit vrees voor hun veiligheid. Ook Frankrijk, Oostenrijk en de Filipijnen troffen al voorbereidingen om hun diplomaten uit het land weg te halen. Eerder hebben ook de Verenigde staten hun diplomatisch personeel geëvacueerd. De Amerikaanse ambassade is al sinds zaterdag dicht en vanochtend werd ook de Nederlandse ambassade gesloten.