Hamas verwerpt Palestijnse oproep tot nieuw staakt-het-vuren in Gaza

Hamas heeft een oproep van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) voor een nieuw staakt-het-vuren in Gaza verworpen. De PLO wou 24 uur lang een wapenstilstand in acht nemen, de VN drong er zelfs op aan die uit te breiden naar 72 uur.

Eerder had Abed Rabbo, de secretaris-generaal van de PLO, nog verklaard dat ook de Islamitische Jihad en Hamas bereid waren het staakt-het-vuren in acht te nemen. "Als Israël weigert, zullen wij hen volledig verantwoordelijk houden voor de gevolgen". Volgens Rabbo zou de VN de wapenstilstand willen uitbreiden tot 72 uur. "Wij willen die suggestie met een open geest bekijken", klonk het.

Nu schiet Hamas dat voorstel dus af. "Pas wanneer wij van de zionisten garanties krijgen voor een internationale bemiddeling met het oog op een humanitaire pauze, kunnen wij een wapenstilstand in overweging nemen", reageerde Sami Abu Zuhri, woordvoerder van Hamas in Gaza.

De afgelopen dagen werd al verschillende keren aangekondigd dat de wapens in Gaza zouden worden neergelegd, maar dat kon verdere bloedvergieten niet verhinderen.