Ittre (Waals-Brabant) ondergelopen, kampplaatsen in Limburg ontruimd

De hevige regenval van vanmiddag en vanavond heeft op heel wat plaatsen wateroverlast veroorzaakt. In Ittre, in Waals-Brabant, en in Glabbeek, in Vlaams-Brabant, is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. In Limburg kreeg de brandweer honderden oproepen. Twee jongerenkampen moesten ook worden ontruimd.
Wateroverlast in Meensel

Het noodweer heeft vooral Ittre getroffen waar het hele centrum onder water staat (zie Twitterberichten onderaan). Sommige straten zijn er herschapen tot heuse waterstromen en auto's drijven rond. Het water komt er volgens berichten tot 1,5 meter hoog. Tientallen inwoners moesten worden geëvacueerd. Ook elders in Waals-Brabant is er veel wateroverlast.

Voor het Kanaal Brussel-Charleroi is de alarmfase afgekondigd, vooral voor de vallei van de Hain. Ook andere waterlopen zoals La Samme in Ronquières en Seneffe en Le Pieton in Gouy bevinden zich op alarmpeil.

Vlaams-Brabant

Niet alleen Waals-Brabant, maar ook de buren in Vlaams-Brabant hebben het niet droog gehouden. De gemeente Glabbeek lijkt bijzonder hard getroffen door 2 felle onweersbuien. Het rampenplan is afgekondigd. "Het was totaal onveilig op de weg en heel veel ellende bij de mensen thuis. Een zaak die we in Glabbeek nog nooit hebben meegemaakt ", zegt burgemeester Peter Reekmans.

Het brandweerkorps in Overijse kreeg een tiental oproepen voor wateroverlast en modder op straten in Tervuren en Overijse. In het centrum van Sint-Genesius-Rode liepen heel wat gebouwen onder water.

Op de spoorlijn tussen Tienen en Vertrijk hebben tussen half negen en negen geen treinen gereden. De regen had veel zand weggespoeld van een spoorwegberm en daardoor werd er gevreesd voor de stabiliteit. Intussen verloopt het treinverkeer weer normaal, Infrabel heeft de hele nacht herstellingswerkzaamheden uitgevoerd.

Limburg

In Limburg kregen de verschillende brandweerkorpsen in de loop van de namiddag en avond honderden oproepen binnen. Veelal kregen de slokkers van de riolering het overvloedige water niet verwerkt, waardoor straten blank kwamen te staan. De brandweer van Genk kreeg een zeventigtal oproepen binnen. Vooral in de buurt van Houthalen waren er veel problemen.

In Zutendaal en in Neerpelt werden twee jongerenkampen geëvacueerd. Meer dan 300 jongeren moesten naar veiliger oorden worden overgebracht. Zelfs het Rode Kruis moest worden ingeschakeld.

De hulpcentrale in Hasselt ontving tussen 17.30 uur en 19 uur tweehonderd oproepen. De brandweer en politie sloten verschillende straten af omdat die blank stonden. De brandweer heeft ook zandzakjes klaarliggen voor de bewoners.