Liberia sluit grenzen om ebola tegen te houden

Het West-Afrikaanse land Liberia heeft beslist om de meeste grensovergangen te sluiten en dorpen in quarantaine te houden waar ebola is uitgebroken. De regering probeert zo de epidemie van de dodelijke ziekte in te dammen. De eerste ebola-gevallen doken in februari op in buurland Guinée en sindsdien heeft het dodelijke virus al minstens 660 mensenlevens geëist.
A2014

De huidige epidemie wordt beschouwd als de dodelijkste ooit. Het virus dook eerst op in Guinée, maar verspreidde zich al vrij snel in de buurlanden Sierra Leone en Liberia. Dat laatste land zet nu speciale hulpcentra op aan de belangrijkste grensposten om eventuele ebola-gevallen te detecteren en te isoleren. 

Vorige week is een man aan ebola overleden in  de Nigeriaanse miljoenenstad Lagos. Hij was met het vliegtuig aangekomen uit Monrovia, de Liberiaanse hoofdstad. Intussen heeft Arik Air, de grootste Nigeriaanse luchtvaartmaatschappij, beslist haar vluchten naar Liberia op te schorten.

Afgelopen weekend is een bekende Liberiaanse dokter overleden aan ebola. Ook twee Amerikaanse gezondheidswerkers zijn besmet geraakt.

Ebola wordt veroorzaakt door een virus. De symptomen zijn hoge koorts, overgeven, diarree en bloedingen. In 90 procent van de gevallen is de ziekte dodelijk. Ebola is erg besmettelijk en wordt overgedragen via contact met bloed van een besmette patiënt.