Moscovici voorgedragen als Franse kandidaat-eurocommissaris

De Franse president François Hollande heeft toekomstig Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker laten weten dat hij de voormalige minister van Financiën Pierre Moscovici (56) aanduidt voor een zitje in de volgende Europese Commissie.

Dat meldden welingelichte bronnen en het werd nadien formeel bevestigd door de brief die Hollande aan Jucker dinsdag verstuurde en die het Franse persagentchap AFP kon inkijken. België maakte nog geen naam over. Di Rupo vraagt tegen donderdag meer duidelijkheid van de formateurs.

De naam van socialist Moscovici circuleerde al langer. In de brief stelt Hollande Moscovici voor als kandidaat, zonder evenwel een functie te specifiëren die hij zou kunnen opnemen. Hollande wijst op de ervaring van de voormalige minister van Financiën. Tegen de Europese top van 30 augustus moet Juncker zijn ploeg samenstellen.

Bronnen hadden eerder gemeld dat Hollande aan Juncker zou hebben bevestigd dat hij mikt op de post van Economische Zaken, gecombineerd met het vicevoorzitterschap van de Commissie. De precieze omvang van de portefeuille voor Moscovici is echter nog voer voor discussie. Onder meer Duitsland zou moeite hebben om het begrotingstoezicht in de EU aan een Fransman over te laten. "Het wordt geen cadeau voor Moscovici", verwacht een Europese bron. "Hij zal zijn geloofwaardigheid en zijn onafhankelijkheid continu in vraag gesteld zien."

België maakte voorlopig nog geen naam over, wat de kans op een zware portefeuille er niet groter op maakt. In regeringskringen valt te horen dat ontslagnemend premier Elio Di Rupo tegen donderdag 31 juli een "advies" verwacht van de federale formateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR). De jongste weken circuleerden vooral de namen van huidig eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD) en Europarlementslid Marianne Thyssen (CD&V), maar ook MR-vicepremier Didier Reynders wordt genoemd.

Voorlopig is niet duidelijk of de "Zweedse" partners van N-VA, CD&V, Open VLD en MR al een akkoord vonden over de nieuwe Belgische eurocommissaris. Open VLD is intussen in de Vlaamse regering gehesen, terwijl CD&V zicht lijkt te hebben op het premierschap. Vraag is of ze daarvoor de post van eurocommissaris moesten laten schieten.