Nederlandse presentator excuseert zich voor "ongepaste vraag" MH17

De Nederlandse televisiepresentator Andries Knevel heeft zich op Twitter verontschuldigd omdat hij een "ongepaste vraag" had gesteld aan de zus van een MH17-slachtoffer. Knevel vroeg haar hoe ze dacht dat haar broer eraan toe was nadat hij van tien kilometer hoog was gevallen. Veel kijkers vonden die vraag ongevoelig en zelfs walgelijk.

Knevel had gisteren de zus van een slachtoffer van de crash in Oekraïne in zijn programma op de Evangelische Omroep (EO). Op een bepaald moment vroeg de presentator aan de vrouw hoe ze dacht dat haar broer eraan toe was. Het gesprek ging als volgt:

Knevel: "Denken jullie wel eens na over de vraag hoe hij eraan toe zal zijn?"

Zus slachtoffer: "Hoe bedoel je?"

Knevel: "Gewoon, omdat hij in ieder geval van tien kilometer hoogte is gevallen."

Zus slachtoffer: "Je bedoelt wat er nog van over is? Ja, dat zijn ook vragen die door je hoofd spelen."

Veel kijkers vonden de vraag van Knevel "ongevoelig", "koud" en zelfs "walgelijk". Op Twitter stroomden heel wat reacties binnen. Al blijkt uit de tweets dat sommige kijkers niet volledig gehoord hebben wat Knevel precies zei en de ongepaste vraag wat hebben aangedikt.

In elk geval bood Knevel afgelopen nacht zijn excuses aan op hetzelfde medium. "Ik heb in het gesprek van vanavond met Leonie, zus van de omgekomen Erik, een vraag gesteld die niet gepast was. Dat spijt mij zeer", schreef Knevel.

Het is niet de eerste keer dat een journalist zich excuseert voor ongepaste berichtgeving over de ramp met vlucht MH17. Zo bood het NOS-programma "EenVandaag" excuses aan nadat een verslaggever in een uitzending een passage uit een dagboek dat op de plek van de ramp lag, had voorgelezen, schrijft de NOS op haar website.

Een journalist van SkyNews gaf dan weer toe een inschattingsfout te hebben gemaakt toen hij op televisie tussen de spullen van een klein meisje aan het rommelen was. "Ik geloof niet dat we dit moeten doen", zei hij op het moment zelf.