Regering wil label voor voedsel uit bezette gebieden

De federale regering wil een label introduceren voor goederen afkomstig uit joodse kolonies in de door Israël bezette gebieden. Dat bericht uit De Morgen is bevestigd aan onze redactie. Met het label moet de consument bewust kunnen kiezen of hij al dan niet fruit en andere producten uit die gebieden wil kopen.
AP2014

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zei onlangs in de commissie Buitenlandse Zaken, na een vraag van Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen), dat hij niet langer bezwaren ziet om het label in te voeren.

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) kreeg zo groen licht. Die bereidde al langer het label voor en pleegde ook overleg met de distributiesector en consumentenorganisaties.

Ten laatste morgen verschijnt er een omzendbrief die zo'n label mogelijk maakt. Dat label zal niet verplicht zijn, de warenhuizen hebben zelf de keuze.

In elk geval is het de bedoeling dat je als consument zal weten of je producten uit Israël zelf, uit de joodse kolonies in bezet gebied of uit Palestina koopt. Het gaat onder meer over sinaasappelen (merk Jaffa), avocado's (merk Kedem), mango's, zoete maïs, aardappelen, dadels, broodbeleg zoals humus en wijn van onder meer Golan Heights Winery.

Comeos, de federatie voor handel en diensten, vindt het systeem "omslachtig" omdat er met drie verschillen de labels wordt gewerkt. De regering schuift de verantwoordelijkheid door naar de handelaars, zegt Comeos nog.