Rutte vraagt Oekraïne gevechten bij wrak te stoppen

De Nederlandse premier Mark Rutte vraagt de Oekraïense president Petro Porosjenko de gevechten in de buurt van de rampplek van MH17 te staken. Ook vandaag raken de Nederlandse experts niet bij de rampplek van vlucht MH17. Het gebied is te gevaarlijk, omdat er "op en langs de route" te veel gevochten wordt tussen separatisten en het regeringsleger. Dat heeft een woordvoerster van de repatriëringsmissie laten weten.

Ook de afgelopen twee dagen was het gebied te gevaarlijk. Het Oekraïense regeringsleger is in het verre oosten van het land bezig met een offensief tegen de separatisten. De militairen zouden gisteren verscheidene plaatsen rond de rampplek hebben heroverd, waaronder de plaats Torez. Van daaruit gingen de stoffelijke resten van veel inzittenden van de Boeing 777 per trein naar Charkov.

In of bij Torez zou nog een treinwagon vol persoonlijke bezittingen van de slachtoffers staan. De Nederlandse experts willen de overblijvende lichamen van de slachtoffers van de ramp bergen.

In het ramptoestel zaten 298 mensen, onder wie 194 Nederlanders en zes Belgen. Alle inzittenden zijn om het leven gekomen.

Rutte heeft er bij Porosjenko op aangedrongen om de vijandelijkheden te staken "om het humanitaire werk voor de nabestaanden mogelijk te maken". Porosjenko heeft Rutte verzekerd dat hij alles in het werk zal stellen om het mogelijk te maken dat experts de rampplek kunnen bereiken.