Stalen gitaarsnaren opnieuw toegelaten in Engelse gevangenissen

Gedetineerden in Engeland en Wales mogen opnieuw spelen op een gitaar met stalen snaren bezet. Sinds november 2013 was dat verboden in het kader van een strenger toezicht op gevangenisprivileges. Een campagne waaronder ook rocksterren als Billy Bragg en Johnny Marr hun schouders hebben gezet, leidt nu tot een versoepeling van de regels.

Sinds de regels strenger waren geworden, mochten gedetineerden in Engeland en Wales enkel onder toezicht spelen op gitaren met stalen snaren bezet.

Verschillende rocksterren als Billy Bragg en Johnny Marr, maar ook David Gilmour van Pink Floyd en Guy Garvey van Elbow vonden dit niet kunnen en schreven in april een open brief waarin ze het belang van het muziekinstrument voor het welzijn van veel gedetineerden benadrukten.

Dat snaren van nylon wel nog waren toegelaten, volstond volgens hen niet. Bovendien beweerden ze dat het aantal zelfdodingen onder gedetineerden sterk was gestegen sinds het verbod op stalen snaren werd ingevoerd.

Het ministerie van Justitie kondigt nu aan dat de regels over de muziekinstrumenten worden versoepeld. Gedetineerden mogen opnieuw op gitaren met stalen snaren bezet spelen, maar moeten dat recht wel verdienen door goed gedrag te vertonen.

Andere strengere regels die 10 maanden geleden werden ingevoerd, blijven wel van kracht. Zo kunnen gedetineerden nog steeds niet zomaar boeken van buiten de gevangenis ontvangen.