Tientallen doden bij aanslag in noordwesten van China

In de noordwestelijke Chinese provincie Xinjiang zijn bij een aanval opnieuw tientallen doden gevallen. Dat melden Chinese staatsmedia. Een groep terroristen viel - gewapend met messen - het politiestation en overheidsgebouwen aan in de stad Yarkand. Daarna trokken ze naar een ander stadsgedeelte waar ze burgers aanvielen.
Archieffoto van verhoogde politieaanwezigheid in Xinjiang.

De aanval gebeurde gisteren al, maar raakte nu pas bekend. "Tientallen Oeigoeren en Han-Chinezen werden gedood of raakten verwond", klinkt het. Ook werden zo'n 30 politiewagens vernield. De politie zelf heeft een tiental aanvallers gedood.

De Chinese autoriteiten linken de aanvallen met islamitische terreurgroepen. In Xinjiang heersen al langer spanningen tussen de Oeigoeren - een moslimminderheid - en de Han-Chinezen. De Oeigoeren voelen zich gediscrimineerd en onderdrukt door het regime in Peking. De centrale overheid heeft de veiligheidsmaatregelen fors opgevoerd in de woelige streek, maar voorlopig werpen die blijkbaar geen vruchten af.