Zeker 23 doden bij aanslag in Filipijnen

Bij een aanslag in de Filipijnen zijn minstens 23 mensen om het leven gekomen toen ze het einde van de ramadan vierden. De aanslag zou gepleegd zijn door militanten van de islamitische afscheidingsbeweging Abu Sayyaf.

Zo'n 40 tot 50 Abu Sayyafmilitanten openden gisteren in de stad Talipao het vuur op een 50-tal burgers die op weg waren naar hun familie om samen het Suikerfeest te vieren. Volgens Martin Pinto van de Filipijnse marine was de aanval één van de bloedigste van de afgelopen jaren.

Talipao ligt op het eiland Sulu, waar voornamelijk moslims wonen. De rebellen van Abu Sayyaf houden zich de laatste jaren op in de jungle, ondanks verwoede pogingen van het Filipijnse leger, gesteund door de VS, om hen daar te verdringen.

Het leger is intussen een klopjacht begonnen, maar voorlopig is er geen spoor van de rebellen. "het is niet eenvoudig, dit is een uitgestrekt gebied", aldus Pinto, die verzekerde dat de actie doorgaat en dat de daders "berecht zullen worden".

"Niet islamitisch en zeer satanisch"

Het motief voor de aanslag is niet duidelijk. Volgens de instanties zou het om een gewelddadige clanoorlog kunnen gaan, of een wraakactie, gericht op het veiligheidsteam dat de burgers in Talipao in het leven hebben geroepen. Dat veiligheidsteam nam in het verleden immers deel aan militaire acties waarbij militanten van Abu Sayyaf om het leven kwamen.

Abdusakur Tan, vicegouverneur van Sulu, veroordeelde de aanval. "Dit is niet islamitisch en zeer satanisch. Na de heilige ramadanmaand zouden zelfs beesten niet zo'n enorme schade hebben kunnen aanrichten."