"Ebola-epidemie zonder voorgaande niet onder controle"

De ebola-epidemie in West-Afrika wordt erger en dreigt over te slaan naar andere landen. Dat zegt Bart Janssens van Artsen zonder Grenzen tegen de Franstalige krant La Libre Belgique. Tot nu toe zijn al 1.201 gevallen van ebola vastgesteld, en er zijn al 672 doden geteld.
AP2014

De huidige ebola-epidemie in West-Afrika is de ergste die we ooit hebben meegemaakt. "Dat is niet overdreven", zegt Janssens. "Deze epidemie is nog nooit gezien, is niet onder controle en wordt alsmaar erger." Het eerste geval van ebola is vastgesteld in Guinee, en sindsdien heeft de ziekte zich verspreid naar buurlanden Sierra Leone en Liberia.

"We zijn erg bezorgd over de evolutie van de toestand, vooral omdat er in die laatste twee landen totaal geen overzicht is over de evolutie van de ziekte. Er zijn veel plaatsen waar mensen besmet zijn, zonder dat dit geweten is en zonder dat ze kunnen worden behandeld." Volgens Janssens wordt het aantal besmettingen en doden dan ook systematisch onderschat.

"Als de toestand niet verbetert, bestaat er een reëel risico dat de ziekte zich verspreidt naar andere landen", waarschuwt hij. "Dat is zeker niet uit te sluiten, maar het is ook moeilijk te voorspellen omdat we nooit eerder met zo'n epidemie zijn geconfronteerd." Zo overleed er vorige week een Liberiaan die met het vliegtuig naar de Nigeriaanse miljoenenstad Lagos was gevlogen. Mocht de ziekte daar verder woeden, kan dat catastrofale gevolgen hebben. 

Het is nu aan de Wereldgezondheidsorganisatie

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er nu al 1.201 gevallen van ebola vastgesteld. 672 mensen zijn al aan de ziekte bezweken. Artsen zonder Grenzen wil dat er meer middelen worden vrijgemaakt ter bestrijding van de ziekte.

"Het is nu aan de Wereldgezondheidsorganisatie en aan de regeringen om de nodige middelen vrij te maken om deze epidemie onder controle te krijgen.

De Britse minister van Volksgezondheid Philip Hammond noemt ebola een bedreiging voor zijn land. Tegenover de BBC bevestigt hij dat er in Groot-Brittannië nog geen gevallen van ebola zijn vastgesteld. 

Het ebolavirus wordt overgedragen door direct contact met bloed of lichaamsvocht van mensen of dieren die al besmet zijn. Een besmet persoon kan de ziekte maar doorgeven als hij symptomen van de ziekte vertoont.

Wie besmet is met het virus krijgt hevige bloedingen die dodelijk kunnen zijn. In 25 à 90 procent van de gevallen is de ziekte fataal. Er bestaat geen vaccin tegen ebola, maar de ziekte kan wel met succes worden behandeld in een beginstadium.

Als bij een patiënt ebola wordt vastgesteld, gaan gezondheidswerkers op zoek naar al wie met de patiënt in direct contact is geweest. Om het risico op een ebolabesmetting zo klein mogelijk te houden, is het van belang om niemand de hand te schudden, grote bijeenkomsten te mijden, op restaurant je handen te ontsmetten en direct contact met overleden patiënten absoluut te vermijden.