"Ontslagnemende regering deed inspanning van 22 miljard"

Ontslagnemend premier Elio Di Rupo reageert op de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Die zei gisteravond dat de regering-Di Rupo op begrotingsvlak "vrijwel niets" gedaan heeft. "Het is een hele hoop vuile was die moet worden gedaan", hekelde De Wever. Di Rupo wijst erop dat de toekomstige "Zweedse" coalitiepartners ook deel uitmaakten van die regering.

"De huidige federale regering heeft op een halve legislatuur een budgettaire inspanning van om en bij de 22 miljard euro geleverd en ons land in bijzonder moeilijke economische omstandigheden uit de Europese buitensporig tekortprocedure geleid", bijt Di Rupo terug, erop wijzend dat dit gebeurde "zonder de groei te fnuiken en de koopkracht van de burgers aan te tasten".

Ook CD&V, Open VLD en MR maakten bovendien deel uit van de regering-Di Rupo, zo herinnert de premier De Wever aan zijn toekomstige "Zweedse" coalitiepartners. Di Rupo twijfelt er niet aan dat de huidige ministers van Financiën en Begroting, CD&V'er Koen Geens en MR-collega Olivier Chastel "alle informatie over deze begrotingssanering zullen overmaken aan alle partijen die betrokken zijn bij de formatie van een federale regering".

Doel moet zijn dat "ook de volgende regering de nodige stappen zet om onze overheidsfinanciën verder te saneren met aandacht voor de economische motor van ons land, onze sociale zekerheid en de koopkracht van de gezinnen", besluit Di Rupo.

Om de vereiste inspanning van 22 miljard te leveren, greep de ontslagnemende tripartite terug naar een mix van besparingen en nieuwe inkomsten. Welke combinatie van ingrepen de toekomstige "Zweedse" coalitie zal hanteren, valt voorlopig af te wachten. De nieuwe Vlaamse regering met N-VA, CD&V en Open VLD besloot alvast tot een verdeling van grofweg 70 procent besparingen en 30 procent nieuwe inkomsten.