"Typisch Belgische zomer, maar regenwater kan niet wegvloeien"

Voor de tweede keer op een paar dagen tijd heeft het zeer hard geregend, met plaatselijk overstromingen tot gevolg. "Maar het gaat om een heel typisch Belgische zomer", vertelt weerman Frank Deboosere. "Het probleem is eigenlijk dat het regenwater niet meer kan wegvloeien."

Eerder deze week regende het nog erg hard in Oost- en West-Vlaanderen, gisteravond en vannacht was het de beurt aan Vlaams-en Waals-Brabant en Limburg.

Op verscheidene plaatsen was er heel wat wateroverlast en stonden straten en zelfs hele woonwijken onder water. Glabbeek, Hoegaarden, Landen, Tielt-Winge, Kuringen, Houthalen, de lijst van getroffen gemeenten is lang. Ittre, in Waals-Brabant, kreeg het wel erg hard te verduren.

"Het gaat eigenlijk om een heel typisch Belgische zomer waarbij  warm droog weer wordt afgewisseld met regenweer", vertelt weerman Frank Deboosere. "Ook de extreme regenval en extreem hoge temperaturen komen wel vaker voor."

"Voor een bepaalde regio is die extreme regenval wel uitzonderlijk, maar als je het bekijkt over heel Vlaanderen dan stel je vast dat ook de voorbije jaren, de voorbije decennia er altijd wel plaatsen waren waar het zo hard heeft geregend", voegt Deboosere er nog aan toe.

"Het probleem is dat het regenwater niet meer kan wegvloeien", verklaart Deboosere. "Het beton is eigenlijk de boosdoener." Vlaanderen wordt immers langzaam maar zeker volgebouwd. "We betalen daar nu de rekening voor, zeker als je gaat wonen in een gebied dat eigenlijk toebehoort aan het water."