Argentinië bereikt geen akkoord met schuldeisers

Argentinië heeft afgelopen nacht in New York geen akkoord kunnen bereiken met enkele Amerikaanse schuldeisers. Dat heeft de Argentijnse minister van Economie Axel Kicillof gemeld. Het land lijkt zo af te stevenen op een nieuw bankroet.
De Argentijnse presidente Cristina Fernandez de Kirchner.

De Argentijnse overheid onderhandelde met twee Amerikaanse hedgefondsen over achterstallige betalingen van 1,3 miljard euro. Die schulden dateren van de financiële crisis in 2001 toen Argentinië, de op één na grootste economie van Zuid-Amerika, failliet ging en er niet meer in slaagde zijn schulden van 95 miljard dollar terug te betalen.

Met de meeste buitenlandse schuldeisers werd een schikking getroffen en een groot deel van de schulden werden kwijtgescholden. Maar twee Amerikaanse hedgefondsen weigerden akkoord te gaan met die schikking en verwachten dat Argentinië alles terugbetaalt, zijnde 1,3 miljard dollar.

De twee hefboomfondsen zijn gespecialiseerd in het opkopen van risicovolle schulden. Argentinië bestempelt hen als aasgieren. Het land wil vooral zijn andere schuldeisers - 93 procent ging destijds wel akkoord met de herschikking - niet voor het hoofd stoten.

Een Amerikaanse rechter oordeelde onlangs dat als Argentinië tegen woensdagnacht geen akkoord zou bereiken, het verplicht zou worden om de Amerikaanse schuldeisers uit te betalen. Ondanks verwoede pogingen van de Argentijnen om de volledige uitbetaling te vermijden, is er vannacht dus geen akkoord bereikt met de schuldeisers.

"De republiek Argentinië zal spoedig in wanbetaling gaan", meldde een door een Amerikaanse rechtbank aangestelde bemiddelaar na het spaaklopen van de onderhandelingen.

Hoe het nu verder moet, is nog niet duidelijk. Een mogelijkheid is dat Argentijnse banken bereid zouden zijn om de schuld van de hefboomfondsen over te nemen. Maar als dat plan mislukt, stevent Argentinië 13 jaar na 2001 opnieuw af op een faillissement.