Dubbele familienaam voorlopig geen groot succes

De dubbele familienaam is voorlopig geen groot succes in ons land. Amper 4 procent van alle baby's die de afgelopen twee maanden geboren zijn, hebben zowel de familienaam van de vader als de moeder gekregen. Dat blijkt uit cijfers van het rijksregister.
Normann Hochheimer, Frankfurt

De dubbele familienamen veroorzaakte begin dit jaar heel wat discussie in de Belgische politiek. De wet werd uiteindelijk toch aangenomen met een wisselmeerderheid. CD&V onthield zich, oppositiepartijen Groen en Ecolo stemden voor. Sinds begin juni kunnen ouders voor hun kind kiezen voor de naam van de vader, die van de moeder, de combinatie moeder-vader of vader-moeder.

Nu, twee maanden na de invoering van die wet, blijkt er geen stormloop te zijn voor die dubbele familienamen. Van de 12.907 kinderen die in België geboren zijn sinds 1 juni, hebben amper 510 een dubbele familienaam gekregen, blijkt uit cijfers van het rijksregister. Dat is bijna 4 procent.

Daarnaast kunnen ouders die een kind kregen voor 1 juni van dit jaar alsnog de familienaam aanpassen als hun kind jonger is dan 18 jaar. Al 271 kinderen hebben in zo'n geval een nieuwe, dubbele, familienaam gekregen.

"Belangrijk dat de keuzemogelijkheid er is"

Volgens de vrouwenraad gaat het om een logisch aantal. "Het is nooit de bedoeling geweest dat iedereen voor een dubbele naam zou kiezen", zegt voorzitter Magda De Meyer in "Vandaag" op Radio 1. "Het getal is zeker niet slecht aangezien de wet nog maar twee maanden oud is. Daarbij gaat het niet om goed of slecht. Het gaat erom dat er een keuzemogelijkheid is. Die was er tot voor kort niet in België, in tegenstelling tot andere landen."

Ambtenaren moeten volgens De Meyer wel aan de mensen duidelijk maken dat er die mogelijkheden zijn. "Dat de overheid een campagne zou moeten voeren, lijkt mij wel overdreven", klinkt het. "Mensen die momenteel niet kiezen voor een dubbele achternaam, liggen daar niet van wakker. Dat is hun volste recht."

Voorts vindt de voorzitster dat een wet na twee maanden beoordelen een beetje snel is. Ze verwacht dat het aantal jaar na jaar zal groeien.