Even lachen naar de Turkse vicepremier

Turkse vrouwen reageren via Twitter op de uitspraak van de Turkse vicepremier Bülent Arinc. Die zei dat vrouwen niet luid moeten lachen in het openbaar. Een signaal voor vele Turkse vrouwen om hun uitbundige lach nog eens te tonen.

De Turkse vicepremier Bülent Arinc hield gisteren een toespraak, waarbij hij zijn beklag deed over de morele teloorgang van de hedendaagse maatschappij. Hij haalde uit naar soaps op televisie: die zouden luiheid aanmoedigen. Ook ergert hij zich aan het voortdurende gebruik van mobiele telefoons.

Maar hij had ook een boodschap voor zijn vrouwelijke toehoorders. "Waar zijn onze meisjes, die licht blozend, naar beneden kijken en hun ogen afwenden als wij naar hun gezicht kijken? Zij moeten het symbool zijn van kuisheid", zo sprak hij. "Een vrouw moet niet luidop lachen in het openbaar", ging hij verder. "Ze moet ten allen tijde haar fatsoen bewaren."

En die uitspraak bleef niet zonder gevolg. Turkse vrouwen stuurden selfies de wereld in, waarop ze hun lach nog eens demonstreren.

Verkiezingsperiode

De uitspraken komen in volle verkiezingsperiode. De eerste ronde van de Turkse presidentsverkiezingen vindt plaats op 10 augustus. Vicepremier Arinc is één van de oprichters van de Islamitische AKP, de partij van premier Recep Tayyip Erdogan. Die partij wordt ervan beschuldigd de strikte scheiding tussen religie en staat te ondergraven.