Gaat Huis van Afgevaardigden Obama dagvaarden voor machtsmisbruik?

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil president Barack Obama dagvaarden. Volgens sommigen heeft Obama zijn macht misbruikt omdat hij een onderdeel van de nieuwe zorgwet heeft uitgesteld zonder het Congres te raadplegen. Medewerkers van de president noemen de actie een politieke stunt.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zal wellicht vandaag stemmen over de beslissing of ze Obama al dan niet zullen dagvaarden. De kans lijkt groot dat de uitkomst van die stemming positief zal zijn. Het merendeel van de zitjes van het Huis wordt namelijk bezet door Republikeinen.

Het zijn net die Republikeinen die kritiek hebben op de Amerikaanse president. Volgens hen misbruikt die vaak zijn macht en loopt hij het Congres vaak voorbij. In dit geval gaat de kritiek over een onderdeel van de nieuwe zorgwet, de zogenoemde ObamaCare, die de president heeft uitgesteld zonder eerst het Congres te raadplegen. Het gaat om het onderdeel dat bedrijven van een bepaalde grote verplicht de zorgverzekering van hun werknemers te regelen.

De Democratische bondgenoten van Obama noemen de hele discussie een politieke stunt. Volgens hen is de eventuele dagvaarding juridisch ongegrond en kost het de belastingbetaler miljoenen dollars. "Het is krankzinnig wat jullie allemaal aan het doen zijn", zei congreslid Alcee Hastings op een voorbereidende vergadering tegen de initiatiefnemers.

Het Witte Huis reageert dat Obama heeft gehandeld naar wat in zijn macht lag als president.